Buurtbongerd Braamkamp

Ruim tien jaar geleden is de Buurtbongerd begonnen, van de grond gekomen eigenlijk, en nu staan de hoogstam fruitbomen er goed bij. Een mooi gezicht als de bomen in bloei staan, nog mooier misschien als de vruchten daarna beginnen te groeien.

En dan in september het oogstfeest waar we gezamenlijk de vruchten plukken. Een echt feest, waar een deel van de appels en peren al zijn verwerkt in de taarten waar we van genieten. En vaak beschenen door een vrolijk zonnetje. Alsof het allemaal vanzelf gaat. Het is toch de natuur die de bomen doet groeien, de bijen en wespen die de bloemen bevruchten? Ja, dat klopt natuurlijk, maar ondertussen wordt de natuur een handje geholpen door te snoeien en te bemesten.

En ook de verdere inrichting van de boomgaard vraagt aandacht. Het gras moet worden gemaaid, er moet worden gespit en gezaaid om de bloemen een kans te geven. Er is een schuur gebouwd om het materiaal veilig op te kunnen bergen, een put geslagen om grondwater op te pompen, banken om te kunnen zitten na gedane arbeid, of om gewoon te kunnen genieten met buurtbewoners. Een klein team van buurtvrouwen en -mannen draagt zorg voor al die werkzaamheden. Met veel plezier waarbij iedereen naar vermogen haar of zijn steentje bijdraagt.

Tot nu toe lukt dat prima, kom maar kijken. Maar toch de leeftijd van de ploeg baart zorgen. Een beetje vóór 70 en een beetje over de 70. Dus wat jong bloed erbij zou die zorg kunnen wegnemen. Je hoeft geen diploma’s mee te brengen en ervaring doe je vanzelf op. En het is ook veilig werk, je hoeft niet in de bomen te klimmen.

De gemiddelde inzet is een halve dag per week. Op die manier kunnen we de boomgaard ook voor de toekomst veilig stellen. Dus meld je aan bij één van de medewerkers die meestal op maandagmiddag aanwezig zijn. Het is fijn dat er een actief wijkteam is waar we gebruik van kunnen maken. Er is de mogelijkheid van subsidie maar daarnaast kunnen we de voorzieningen van het wijkteam (website,
bijeenkomsten) inzetten voor publiciteit.

Zo wordt het een echte voorziening voor de wijk.

Het laatste nieuws